середа, 24 січня 2018 р.

Законопроект про незаконне збагачення ...

Депутати запропонували законопроект, згідно з яким має бути вилучено зі статті КК положення про кримінальну відповідальність чиновників за незаконне збагачення.


Ідеться про законопроект №7499, зареєстрований у Верховній Раді 18 січня, передає «Закон і Бізнес».

Так, депутати пропонують перший абзац статті 368-2 Кримінального кодексу викласти в такій редакції: «Незаконне набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі».

Зазначимо, що нині цей абзац викладено так: «Набуття особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у власність активів у значному розмірі, законність підстав набуття яких не підтверджено доказами, а так само передача нею таких активів будь-якій іншій особі – караються позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна».

Тож, окрім зняття кримінальної відповідальності, законопроект №7499 фактично легалізує приховування корупційного майна чиновників через оформлення його на третіх осіб.

Свою позицію автори аргументували в пояснювальній записці тим, що нині «для захисту від обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого статтею 368-2 КК України, особа змушена брати на себе обов’язок доводити законність підстав   набуття активів, тобто свою невинуватість, що прямо суперечить вимогам статті 62 Конституції України».

Також автори наполягають, що «для суті незаконного збагачення важливим є саме незаконне набуття активів, а способи подальшого розпорядження цими активами не мають кримінально-правового значення. У зв’язку з цим криміналізація дій особи, що полягають у передачі нею активів іншій особі, є вочевидь необґрунтованою і надмірною».



З сайту : http://zib.com.ua/ua/131593-u_vr_hochut_znyati_vidpovidalnist_za_nezakonne_zbagachennya.html

четвер, 4 січня 2018 р.

Батько прем'єр-міністра України задекларував 17,7 мільйона гривень на банківських рахунках і 19,7 мільйона гривень готівкою.
Батько прем'єр-міністра Володимира Гройсмана Борис є депутатом Вінницької міської ради .

Із загальної суми доходів пенсія склала 36 500 гривень, дохід у виконавчому комітеті міськради - 6 212 гривень та відсотки на банківський вклад - 7 282 гривень.

На банківських рахунках Бориса Гройсмана в Приватбанку розміщено 60 368 гривень, 490 787 доларів і 160 356 євро.

Крім того, він задекларував 1,5 мільйона гривень, 270 тисяч доларів і 380 тисяч євро готівки.

Батько прем'єра має сім автомобілів, серед яких придбаний в 2017 році за 805 тисяч гривень Toyota C-HR 2016 року.

Також він задекларував об'єкти рухомого майна, вартість яких перевищує 100 прожиткових мінімумів, але конкретна ціна кожного з них в документі не вказана.

Борис Гройсман володіє земельною ділянкою (272 кв. м) і комплексом (428,7 кв. м) у Вінниці.

Згідно з декларацією він також є кінцевим бенефіціаром і власником 100% корпоративних прав (2 мільйони гривень) ТОВ Фірма Юність плюс, яка займається наданням майна в оренду.


У 2016 році батько прем'єра витратив 632 306 гривень на оплату послуг (яких саме не вказано) і 155 652 гривень на купівлю товарів в США (яких саме також не вказано).